Hur det hela startade…

1991

AB Smederna startade våren detta år i Huddinge med sex smeder och en anställd på kontoret. Vårt första jobb var Söderberga Gård, räcken. Vi firade med en häftig kväll på Lena PH:s krogshow 007. Under de följande åren fram till 1994 grundlades den företagspolicy som idag gör att alla anställda är starkt engagerade i företaget genom utbildning, personalaktiviteter och bra arbetsvillkor. Några smeder reste Sverige runt och monterade parabolstativ medan andra byggde Skarpnäcks och Bagarmossens T-banestationer.

1995

Högdalen Centrum 1993

Under hösten lades riktlinjerna för ett treårigt kompetenshöjande utbildningsprogram som startade våren 1996.

1996

Gamla lokalen

Ett treårigt kompetenshöjande utbildningsprogram ”Bästa Smederna” startades och följdes av TR-stål N, K samt kranförarutbildning. Våra femton smeder jobbade bl.a i Sollentuna Centrum och på AstraZeneca i Södertälje.

1997

historia-bild

Under hösten lades grunden till den form av arbetslag som idag fungerar som ett väl sammansvetsat och kunnigt team med mycket stor kompetens. Detta år var våra tjugo smeder bl.a. på bytespunkt Alvik och byggde om spårvagnshallarna.

1998

Var vi bl.a. på DN-huset, blev ytterligare en anställd på kontoret och sju nya arbetskamrater i produktionen.
Vi besökte Rom och roade oss.

1999

historia-bild

Utökade vi våra arbetslag med en serviceavdelning på sju personer, med inriktning på mindre och snabba arbeten. Vi var nu sex arbetslag, varav en serviceavdelning, med totalt ca trettio smeder i produktion. Bland alla ”vanliga” jobb under året byggde vi, till Electrolux, de enda diffusorer som finns i Sverige.

2000

historia-bild

Detta var ett händelserikt år. Den största händelsen/förändringen var när vi under hösten flyttade från våra gamla lokaler i Huddinge, till nybyggda, moderna i Tumba. Smedtruppen stärktes med ca tio man. Ett av de mest spännande och annorlunda jobbet under året var det nya flygledartornet på Arlanda där våra smeder arbetade på 85 meters höjd.
Sveriges snabbaste smed, personalens kapplöpningsgreyhound Smeden, debuterade på riksspelbanorna och han vann och han vann och han vann…

 

2001

Åter dags för vår internutbildning ”Bästa Smederna”. Denna gång i samarbete med vår leverantör av elektroder och svetsutrustning, Allkommers Randback AB, undervisade killarna både praktiskt och teoretiskt. Vi började att själva ta hand om större delen av tungtransporterna sedan vi inhandlat lastbil och skickat vår chaufför på körskolan för att få några bokstäver till på kortet.
Utförda objekt under året var bl.a. Kv Bommen och Berzelii Park.
Sveriges snabbaste smed fortsatte att skörda framgångar.

2002

Efter fortsatt expansion, var vi efter bara två år i våra nya lokaler redan trångbodda. Planerna på att bygga ut med ytterligare en produktionslokal där den växande Serviceavdelningen skulle hålla till föddes, och i slutet av året togs första spadtaget. ”Bästa Smederna” rullade vidare med svetsutbildning, utbildning av ”högerhänder” samt stålbyggnadskurs för lagbasar. Projekt under året bl.a. Astra B212 på 800-900 ton stål.

2003

Årets stora händelse var givetvis utbyggnaden av verkstaden som gav Serviceavdelningen en egen produktionslokal.
Vår internutbildning ”Bästa Smederna” fortsatte med en utbildning för samtlig personal i ritningslära i 3 nivåer.
Vi investerade i ytterligare en lastbil då vi behövde en större än den vi hade sedan tidigare.

2004

Sämsta året för Smederna. Marknaden vacklade fortfarande och samtidigt som ett stort projekt i Uppsala med Von Roll slutade allt annat än tillfredsställande.

2005

Smederna gjorde som marknaden och vände uppåt igen, men vi var försiktiga med de stora investeringarna.
Ett av årets större projekt var hos Scania i Södertälje.
Årsomsättningen ökade med 7 miljoner från 2004 och hamnade därmed på 68 miljoner.

2006

Omsättningen ökade med ytterligare 7 miljoner under 2006. Förändringar i arbetet gjordes i verkstaden och vi satsade på renare miljö, effektivare och mer rationell plåthantering. Vi investerade även i ett nytt skärbord.

2007

Smederna expanderar och vi beslöt att öka vår personalstyrka med fem smeder.

2008

historia-bild

Kenneth Ahnelöv utses till Årets Företagare i Botkyrka 2008.
Smederna investerar i en ny svetslinje för mekaniserad svetsning av balk.
Omsättningen ökade med hela 14 % till 138 miljoner kr.

2009

historia-bild

Smederna utses till ett av Sveriges Gasellföretag 2009.
Vi fortsatte med kompetenshöjande åtgärder. Både Malte Andersson och Björne Rosbusk går kurs i TR-Stål/K som ger kompetens för stålkonstruktioner av komplicerad art. Vår omsättning blev 91 miljoner. Ett av våra stora projekt är Citybanan, en order på 25 miljoner.

2010

historia-bild

Ett av de stora projekten är Kv Fräsaren 10 i Solna. Projektet omfattar en total kontorsombyggnad i två plan på 6300 m2. En portalskärmaskin MultiTherm ECO 3100 utrustad med CNC styrning och en trumlare typ LIMA är två stora maskininvesteringar som sker under året.
Bahman Norozkhani och Björne Rosbusk går en IWS Utbildning under 6 veckor i Eksjö. (Internationell svetsspecialist)

2011

Smederna investerar i en ny såg- och borranläggning från Kaltenbach. Vi bildar även ett Tekla/CNC team.
Smederna blir vinnare av ROT-pris 2011. Några av våra projekt är ombyggnaden av Rådhuset i Uppsala och nybyggnation av Vendelsöskola, Mölnboskola och Grantomta gymnastikhall i samarbete med NCC.
Vi firar vårt 20-års jubileum stort med öppet hus och Shan The Man Acti samt coverbandet ”Smalare än Thord”.

2012

historia-bild

Vi byter namn från Smederna i Huddinge AB till Smederna Sverige AB. I processen har vi även gjort en film som presenterats stort på bl.a Tekla dagen och Stålbyggnadsdagen. Vi certifieras enligt EN 1090-1, EN 1090-2 för EXC 1,2,3 och 4 samt EN ISO 3834-2, 3 och 4. I och med certifieringen får vi CE märka våra produkter.   Några av våra projekt var Nya Lindgården ”ABBA The Museum” och Swedish Music Hall of Fame, vangstycken till Tele2 Arena och Signalfabriken i Sundbyberg.

2013

historia-bild

Största satsningen under 2013 var utökandet av produktionsytor, vi köpte lokalen på Skyttbrinksvägen 11 och nästan fördubblade produktionsytan, samt anpassa denna för att bibehålla och förbättra det rationella tillverkningsflödet. Logistikavdelningen utökades med en dragbil med släp och en till chaufför anställdes. Vi investerade i en ny portalskärmaskin/Omnimat L4600 för 3,8 miljoner. Våra projekt i år var bland annat en lådbalk till station Odenplan, konstprojekt i Norra Länken och byggandet av Ikanohuset i Kungens kurva.

2014

historia-bild

Smederna vinner Tekla BIM awards för modellering av lådbalken till station Odenplan. Vi bygger trappor på Tekniska museet och bygger ut Naturhistoriska riksmuseet och klär fasaden på ICA Barkarby med vridna plåtar. Men det största projektet under året är undertak i Norrströmstunneln för NCC.

2015

historia-bild

Vi utökar transportavdelningen, nu är vi två chaufförer och en transportledare, investerar i en ny dragbil och flera trailrar. Vi byggde om utmatningen på vår CNC-styrda såg och borranläggning för att kunna automatisera verkstaden ytterligare. Våra montageledare utbildas enligt EKS 9 och regelverk för stålbyggnation SS-EN 1090-2. Några av projekten i år var påkörningsskydd, trappor och skyltar till Mall of Scandinavia, 344 st nya lägenheter tillsammans med PEAB i Rosendal Uppsala med 200 meter löpbana, basketplan och soltrappa på taket och butikslokaler, gym och restaurang i bottenplan. Digiplex datahall på 20 000 m² i Upplands Väsby och ombyggnad av Torgvågen ”PUB huset”.

2016

Smederna fyller 25 år. Vi är snart certifierade enligt miljöpolicy ISO 14001. Smederna skall verka för att minimera egen och kunders miljöpåverkan så långt det är ekonomiskt motiverat och tekniskt möjligt. Vi har köpt tomten bakom Skyttbrink och kommer att bygga en ny lokal som planeras vara färdig till årsskiftet. Några av projekten i år är ett P-hus i Malmö, nybyggnation i Barkarby handelsområde, ombyggnad av Sjövillan på Djurgården och nya toppmoderna Glömstaskolan i Huddinge.

2017

historia-bild

Nu är vi certifierade enligt miljöpolicy ISO 14001. Några av projekten i år är Gasklockan i Västerås, nybyggnad 150 på Scania i Södertälje. Stomförstärkning och påbyggnad av Nacka strand för Oscar Properties och  Skanska, stomförstärkning på Kv Blästern i Hagastaden, och ett rostfritt entresol till Toppfrys i Brålanda.

Vi renoverar våra personalutrymmen och kontor på Skyttbrinksvägen 12. Se fler bilder här!

2018

historia-bild

Storskogen 3 Invest köper majoriteten av aktierna i Smederna, Kenneth fortsätter som VD och företaget arbetar på som vanligt. Vår policy angående dataskyddsförordningen GDPR kan ni läsa här. Några av projekten är nya Molnbydepån (en depå för Roslagsbanans fordon) och Östersjön på Skansen.

Våra lokaler

historia-bild

14 augusti 2000 flyttade vi in i nybyggda, toppfräscha lokaler i Tumba efter många år på vår gamla adress i Huddinge. 2003 byggde vi ut lokalen med en Serviceavdelning.

2013 expanderade vi genom att köpa fastigheten på Skyttbrinksvägen 11 och 2016 har vi köpt tomten bakom Skyttbrinksvägen 11, där vi skall uppföra ytterligare en fastighet.

2017 har vi renoverat kontoren och personalutrymmen på Skyttbrinksvägen 12.